Houtkachel, inbouw, inzet & liftdeurhaard

In houthaarden onderscheiden zich verschillende types: Inzethaarden, inbouwhaarden, liftdeurhaarden.

Wij verdelen verschillende merken inzet, inbouw & liftdeurhaarden. Hieronder kan U een overzicht vinden van de merken die wij voeren met enkele voor-en nadelen. Oa. Indien U een haard wenst op pellets.....Klikt U gewoon op de link pelletkachels inzet of inbouw.

Inbouwhaarden, inzethaarden & liftdeurhaarden zijn beschikbaar in verschillende brandstoffen:

Beste klant,

Hou er goed rekening mee dat niet ieder toestel zomaar in een ruimte geplaatst kan worden, vraag daarom altijd uitleg aan Uw specialist! Om U een voorbeeld te geven... In een nieuwbouw woning met een balansventilatie kunnen enkel haarden met een rechtstreekse luchtaanvoer op het toestel geplaatst worden. Zoniet komt Uw veiligheid in het gedrang. Gebruik steeds de juiste materialen om de ombouw rond de haard te bouwen en de juiste RVS toebehoren om Uw aansluitingen te maken.

Hieronder kan U een overzicht vinden van de inbouwhaarden, inzethaarden en liftdeurhaarden die beschikbaar zijn in het gamma en enige uitleg erover.

1.Het type toestel: inzet / inbouw / liftdeur 

1.1Inzethaarden: De naam zegt het zelf al, een inzethaard is een haard die kan ingezet worden in een bestaande schouw waarbij de kader van het toestel het gedeelte wat zich in de schouw bevind bedekt. Deze toestellen zijn naderhand ook op een simpele manier terug uit de schouw te halen indien ze volgens de regels der kunst werden ingebouwd. Deze toestellen worden hoofdzakelijk gebruikt voor de vervangingsmarkt en niet zo zeer voor de nieuwbouwprojecten. De toestellen zijn meestal uitgevoerd met 2 kleinere ventilatoren die zich langs de aslade situeren. Let wel op, niet ieder toestel is uitgerust met ventilatoren, en niet ieder toestel heeft een aslade.Meestal is het zo dat de inzethaarden met een stookrooster ook de mogelijkheid hebben om kolen te stoken. Dan spreken we dus over de multi-brandstof inzethaarden. Hieronder kan U een technische tekening zien van een Bodart & Gonay infire inzethaard.(let op: niet alle inzethaarden zijn uitgerust met een stookrooster. Eveneens kan niet in iedere inzethaard hout & kolen gestookt worden). Op de afbeelding is het toestel wel afgebeeld zonder zijn afwerkingskader.

Bodart &  Gonay infire inzethaard techniek

1.2Inbouwhaarden: Hier kan je al hetzelfde idee terugvinden in de naam van het toestel, het toestel zit deels ingebouwd of volledig ingebouwd in de schoorsteenmantel en is naderhand dus niet uit de schouw te halen zonder breekwerken uit te voeren. Dat kan zijn door de ventilator die zich onder het toestel bevind, maar dat ook zijn door het feit dat het toestel een liftdeurhaard is. In beide gevallen zijn de haarden niet uitneembaar. Een inbouwhaard kan ten opzichte van een liftdeurhaard wel nog steeds een draaideur hebben in plaats van een liftdeur.

inbouhaard Bodart & Gonay Optifire serie

inbouwhaard Bodart & Gonay Optifire Green serie

1.3Liftdeurhaarden: Dit zijn de haarden die werken met een deur die niet opendraaid, maar met een geleider of katrollensysteem verticaal naar boven schuift. Aangezien het systeem voor het wegschuiven van het vernster zich achter de mantel bevind spreekt het voor zich dat dit toestel nooit kan weg genomen worden zonder breekwerken uit te voeren. Liftdeurhaarden zijn enkel beschikbaar met hout als brandstof en dus niet geschikt om kolen in te stoken.

 Liftdeurhaard van het merk Bodart & Gonay type Phenix