onderhoud pelletkachel
Het onderhoud van uw pelletkachel kan door ons uitgevoerd worden. U mag dit namelijk ook zelf doen. Bestaande klanten kunnen daarom best bij ons de infoavonden volgen.
Onderhoud pelletkachels
Welk onderhoud moet er gebeuren bij pelletkachels

Dagelijks dient U het branderkorfje te kontroleren op eventuele asrestanten.  Indien nodig reinigen.

De aslade indien deze aanwezig is dient U zuiver te maken.  Indien niet aanwezig dient U de aslade te stofzuigen.
Gebruik best hiervoor een stofzuiger samen met een ash-cleaner.  De assen van pellets zijn immers filterdun en kunnen schade toebrengen aan je stofzuiger.

Gelijktijdig kan U het glas van de pelletkachel onderhouden.  Dit kan met enkele propere keukendoekjes.  Indien er een sterke aanslag is kan je eventueel gebruikmaken van een ruitenreinigerspray.

Regelmatig ook de voorraadkamer (reservoir) volledig leeg laten komen zodat U eenvoudig ook hier eens kan stofzuigen.

Na een pelletverbruik van 2000 kg. pellets adviseren wij U de kachel te laten reinigen door je installateur.
Ervaring leert ons dat de klant dit meestal één keer laat doen en daarna dit klusje zelf klaart.  Immers dit is ook niet verboden door je brandverzekeraar. Wel wettelijk verplicht is het reinigen van je schoorsteen, zorg ervoor dat U hiervan een attest ontvangt van Uw schoorsteenveger

Bij sommige pelletkachels en afhankelijk hoe deze gebouwd zijn adviseren wij zelfs de pelletkachel buiten te reinigen.  Dit is geen verplichting.  Maar het resultaat is veel beter. Wij onderhouden de pelletkachels steeds op deze manier, buiten in de vrachtwagen worden de kachels gedemonteerd en uigeblazen met de compressor. Onderdelen worden gecontroleerd, de kachel terug gemonteerd en geplaatst. Pas wel op met een compressor op de printplaat, deze zou kunnen stuk gaan door statische elektriciteit. In de handel zijn speciale luchtbussen te verkrijgen om dit tegen te gaan.

Een groot onderhoud kost bij ons 125.00€ binnen een straal van 40km, gelieve dit tijdig aan te vragen (liefst in de zomerperiode) aangezien wanneer de koude begint wij overstelpt worden met aanvragen en de wacht tijden kunnen oplopen tot 3 weken.

 

Klanten die bij ons een pelletkachel kochten kunnen onbeperkt de infoavonden volgen waarin wij alles nogmaals uit de doeken en alles nogmaals uitleggen.

Maar ook diepgaand hoe je zelf je pelletkachel kan reinigen.  Voor meer info infoavonden klik hier.

Wij hopen hierbij dat U rekening houdt met deze tips om uw pelletkachel goed te onderhouden.

 

Onderhoud thermokachel

 

Een thermokachel heeft geen ventilator die lucht de kamer in blaast.  Maar wel eentje die de rookgassen aanzuigt en naar buiten brengt.

Bij een thermokachel wordt een groter aantal pellet op jaarbasis verbruikt.

Wij bevelen daarom aan in de echte wintermaanden ook te kijken naar de horizontale buis die uitgeeft in de schoorsteen.  Deze zou vol kunnen komen te zitten met pelletvassen.  Bij andere installaties kan er gebruik gemaakt zijn van een T-stuk.  Ook dit dient regelmatig gekontroleerd te worden.

Bij een thermokachel lopen de rookgassen veel hoger op als bij een pelletkachel.  Temperaturen bij vol vermogen lopen op tot boven de 300 °.

Op minimum vermogen is dit toch nog 160 a 190 graden.  Veel hangt ook af van de pellets die je gebruikt.

 

Door het grote pelletverbruik adviseren wij een tussentijds klein onderhoud te doen van het schoorsteenkanaal en de mogelijke reinigingspunten van de thermokachel.  Eén keer per jaar de kachel naar buiten brengen en zeer degelijk reinigen.

 

Onderhoud pelletketel.

Deze beschikt over een reinigingssysteem.  Hierdoor is de intensiteit van een tussentijds onderhoud praktisch nihil.
Wij adviseren een onderhoud te doen om de maand.

Rookkanalen moet je blijven kontroleren.

 

EEN GOED ONDERHOUDEN PELLETKACHEL GARANDEERT EEN GOEDE WERKING

 

Verbruik pelletkachel : voor deze vraag verwijzen wij U naar de FAQ