vraagteken
Hoe een keuze maken???

Welke kachel of haard past het best bij U??? Soms een moeilijke keuze, maar hier proberen wij U al even op weg te helpen met de mogelijkheden en hun voor - & nadelen. Er is uiteraard nooit 1 type dat enkel voordelen heeft.

Hoe begin je eraan:

1. Bepaal je brandstof...... Hout / Kolen / Multibrandstof / aardgas / Propaan / Stookolie / pellets

1.1 Hout: Bij een houtkachel kan je uiteraard verschillende modellen en types kiezen, daar komen we verder even op terug. Voordelen van een houtkachel zijn uiteraard dat ze spaarzaam gestookt kunnen worden, met een beetje goede wil is er wel goedkoop of zelfs gratis hout te vinden. Uiteraard blijft het feit dat aan een houtkachel toch wel wat werk verbonden is; venster zuiver maken dagelijks, hout kappen, klieven, stockeren, binnen dragen, aanmaken, .....enzovoort. Wanneer een houtkachel goed gebruikt wordt is het een ideale onafhankelijke energiebron waarmee enorm te besparen is ten opzichte van de stook kosten, het is echter zo dat het werk en stof dat zulke kachels met zich meebrengen in het achterhoofd blijven. Om optimaal rendement te halen dient de kachel iedere dag gestookt te worden.... Denk goed na of U daar wel de zin en ijver v in oor heeft. Uiteraard is het estetische aspect van een houthaard moeilijk te evenaren door een andere brandsof. Het knetteren van het hout, het mooie vlammenspel zijn duidelijk de troeven samen met de enorme warmte afgifte.

1.2 Kolen: Kolen zijn ideaal om te stoken... in de daarvoor voorziene kachels. Deze zijn namelijk meestal rustiek en voorzien van een kolenbunker. In een inbouwhaard kolen stoken is absoluut niet vergelijkbaar met stoken in een kachel met bunker. Bij een kachel met bunker kan uiteraard lange tijd doorgestookt worden waarbij de kolen die verbrand zijn herleid worden tot as en het gewicht van de overige kolen ze  zullen doen zakken. In een traditionele inbouwhaard is er slechts een klein e hoeveelheid kolen mogelijk die dan ook maar zullen branden op de plaats van de rooster. Aangezien kolen kort op elkaar liggen hebben ze veel zuurstof nodig om goed te kunnen verbranden. Dit is bij een inbouwhaard niet op zulke manier voorzien waardoor de middelste kolen goed zullen verbranden en de zijkanten van de kachel bijna niet branden.

1.3 Multibrandstof: Zoals al vermeld bij de vorige rubriek zijn deze kachels meestal de rustieke modellen. Ze branden op zowel hout als kolen omdat de kolenbunker bij deze modellen uitneembaar is. Gewone inbouwhaarden worden dus ook wel multi brandstof genoemd maar naar onze mening is dit niet echt correct

1.4 Aardgas: De ideale manier om het estetische aspect van een vuur in de woonkamer te hebben en toch geen werk hoeven te doen. Spijtig genoeg is hier het voordeel kwestie besparing uiteraard niet meer aanwezig. Wanneer U de haard kiest als sfeerbrenger is dit een ideale oplossing voor U, maar eerlijkheidshalve dient gezegd te zijn dat met de technische vooruitgang in de Cv wereld deze kachels naar rendement toe, niet in de buurt komen van bijvoorbeeld een condensatieketel. Goedkoop stoken gebeurd hier dus niet mee. Uiteraard is het zo dat aardgas gewoon via de teller binnen komt en dus ook weinig werk vergt naar distributie voor U als klant.

1.5 Propaan: Propaan is vergelijkbaar met aardgas op het verschil na dat U wel degelijk moet werken met flessen of een tank al dan niet inbouw (in de grond) of opbouw. Hou er goed rekening mee dat  U indien U met flessen stookt deze regelmatig zal dienen te vervangen. Vooral bij de grotere haarden is dit een probleem.

1.6 Stookolie: Wat de kostprijs betreft hoef ik waarschijnlijk al niet meer uit te leggen dat deze brandstof niet echt spaarzaam of rendabel is. Ook het vlammenbeeld van de mazoutbrander laat veel te wensen over. Meestal worden deze toestellen hoofdzakelijk verkocht voor de vervangingsmarkt van andere mazoutkachels.

1.7 Pellets: Pellets is een goedkoop alternatief om op de stookkosten te besparen. Een besparing van 40% is realistisch, laat U niet wijsmaken dat U tot 80% kan besparen. Toch is ook deze brandstof niet op ieder vlak een voordeel. Als functionele verwarming een ideaal toestel, maar estetisch heel wat minder. De vlam is gejaagd door de rookgasventilator & de ventilator is uiteraard hoorbaar (bij het ene model al wat meer als bij het andere).  Wat het gebuikscomfort betreft ideaal. Eenmaal per dag vullen en al de rest is elektronisch regelbaar. Iemand die op zoek is naar functionele verwarming met bedoeling besparing en toch niet te veel  werk de ideale oplossing.

houblokkenkolenpelletsaardgaspropaanstookolie/mazout

 

2. Kies het type toestel: Voorzet / inzet / inbouw / Speksteen

2.1 Voorzet modellen: Deze modellen zijn verkrijgbaar in iedere mogelijke brandstof. De naam zegt het al, deze toestellen worden geplaatst voor een bestaande schouw en zijn dus volledig zichtbaar. Deze modellen bestaan in allerlei modellen van klassiek tot modern tot tijdloos en alle vormen, maten en vermogens.

2.2 Inzethaarden: Dit zijn toestellen die voorzien zijn voor de vervangingsmarkt. De bedoeling van deze toestellen is hoofdzakelijk inbouw in bestaande schouwen & openhaarden waarbij de kader van de haard de opening verder bedekt, deze toestellen kunnen dan ook steeds terug uit de wand genomen worden mits kleine aanpassing.

2.3 Inbouwhaarden: Dit zijn toestellen die meestal in nieuwbouw geïnstalleerd worden en waarbij het toestel zich achter de mantel bevindt. Dat kunnen liftdeurhaarden zijn, maar ook de moderne gashaarden,.... Belangrijk bij deze toestellen is dat uiteraard alle onderdelen naderhand ook terug bereikbaar blijven voor herstelling van onderdelen,.. Hou hier dan ook goed rekening mee in Uw keuze en vraag wat de beste oplossing is voor een specifieke situatie.

2.4 Speksteenkachels: Speksteenkachels zijn uiteraard nog een klasse apart. Hierbij spreken we over massieve kachel opgebouwd met speksteen die de warmte zullen opnemen tijdens een stookbeurt van 2 uur en gedurende 24 warmte zullen afgeven.

Voorzetkachelinzethaardinbouwhaard liftdeurspeksteenkachel

3.Merken & Uitzicht.

Denk goed na over Uw keuze en bepaal samen met Uw verkoper de voor - & nadelen van een bepaald merk ten opzichte van Uw wensen. Het is namelijk niet zo dat 1 bepaald merk enkel voordelen of nadelen heeft. Ieder merk heeft zijn sterke punten zowel op vlak van estethiek alsook op vlak van ingebouwde technologie en regeling. Maak een goede afweging tussen het estetische en het functionele aspect. Wenst U meerdere kamers te warmen, draaideur, liftdeur, strak of klassiek, ....... Ieder merk heeft voor ieder wat wils. Hierbij is uiteraard Uw bestaande woning ook belangrijk. Welk vermogen heeft U nodig, kiest U het toestel als hoofd of bij verwarming, .......... Uiteraard staan wij hier voor U klaar met gemotiveerde mensen om U verder te helpen in Uw keuze.

4. Uw ontwerp: Modern, Tijdloos of Klassiek:

Voor de keuze van de afwerking van Uw haard zijn er massaal veel mogelijkheden, meestal slechts beperkt door Uw eigen fantasie & creativiteit of die van de Ontwerper. U kan kiezen uit elk materiaal dat in een bouwfase aanwezig is: bakstenen, natuursteen, hout, spiegel, Rvs,.... Enzovoort. Het is echter niet 1 materiaal dat Uw ontwerp maakt maar de samenvoeging van meerdere materialen tot één uniform geheel. De gemakkelijke manier om hier aan te beginnen is voorbeelden te zoeken via sites, of bijvoorbeeld google afbeeldingen. Hierin kan U een selectie maken van onderdelen van foto' s die U aanspreken. Aan de hand hiervan ontwerpen wij Uw droomschouw en bespreken wij met U materialen, verlichting, geïntegreerde Tv, kasten,........ Bij onze rubriek realisaties en bij de foto's van de afzonderlijke haarden kan U via het vergrootglas haarden zien met ontwerpen door ons uitgevoerd.

 

tijdloos ontwerpmodern ontwerpklassieke stijlschouwmoderne schouw

 

 Wij hopen dat wij U hiermee al op weg hebben kunnen helpen & wensen U alvast veel succes in Uw keuze & surfplezier.

Wij hopen U binnenkort te begroeten in onze showroom.

Het Vandebosch Team .

Vandebosch Nicky

Ontwerp & Realisatie

 

 houtvuurbeeldhouwwerkenspeksteen kachel opbouw

Steen & Vuur, Onze Passie......Uw droom gerealiseerd!!!